Изложба „Народно позориште у Панчеву у документима Историјског архива у Панчеву 1942–1956.”

Изложба „Народно позориште у Панчеву у документима Историјског архива у Панчеву 1942–1956.” отворена је 8. новембра 2021, у Галерији Историјског архива у Панчеву.

Изложба је настала у години када се навршава 65 година од укидања ове институције. Документи, плакати и фотографије који су приказани на изложби сведоче о развојном току позоришта, који је започео током Другог светског рата, доласком у Панчево трупе Народног позоришта Дунавске бановине из Новог Сада, преко формирања Војвођанског народног позоришта након рата, које је 1945. године променило назив у Српско народно позориште.

Позориште је достигло врхунац 1948. године, када је назив промењен у Народно позориште у Панчеву. Последња сезона у којој је позориште функционисало била је 1956. године, када је на његовом месту основан Дом културе.

Рад позоришта, као и одабир позоришних комада и образовање запослених, били су под утицајем тадашње друштвене и политичке ситуације. Као најзначајнији догађај може се навести адаптација постојеће зграде и сале у Улици војводе Мишића број 4, чији је завршетак обележен свечаном премијером представе „Родољупци” 1947. године.

Панчевачко позориште окупљало је редитеље и глумце из свих крајева тадашње земље. Најистакнутији међу редитељима били су Александар Верешчагин, Драгомир Кранчевић, Јован Путник, Душан Медаковић. Сценографију за највећи број представа урадио је Владимир Ребезов. Глумачки ансамбл чинили су истакнути глумци међу којима треба поменути Радмилу Петровић, Ружу Кранчевић, Томанију Ђуричко, Марка Јелића, Николу Митића, Љиљану Ребезов, Радомира Шоботу, Љиљану Медаковић, Живојина Мишчевића, Жарка Котрошана, Јелену Трумић.Саставни део позоришта чинило је Дечје позориште „Жарко Зрењанин”, које је успешно радило под вођством редитељке Милене Јовановић. Окупљало је децу школског узраста и имало посебне секције – Пионирско и Луткарско позориште.

Leave a Reply