Izložba „Narodno pozorište u Pančevu u dokumentima Istorijskog arhiva u Pančevu 1942–1956.”

Izložba „Narodno pozorište u Pančevu u dokumentima Istorijskog arhiva u Pančevu 1942–1956.” otvorena je 8. novembra 2021, u Galeriji Istorijskog arhiva u Pančevu.

Izložba je nastala u godini kada se navršava 65 godina od ukidanja ove institucije. Dokumenti, plakati i fotografije koji su prikazani na izložbi svedoče o razvojnom toku pozorišta, koji je započeo tokom Drugog svetskog rata, dolaskom u Pančevo trupe Narodnog pozorišta Dunavske banovine iz Novog Sada, preko formiranja Vojvođanskog narodnog pozorišta nakon rata, koje je 1945. godine promenilo naziv u Srpsko narodno pozorište.

Pozorište je dostiglo vrhunac 1948. godine, kada je naziv promenjen u Narodno pozorište u Pančevu. Poslednja sezona u kojoj je pozorište funkcionisalo bila je 1956. godine, kada je na njegovom mestu osnovan Dom kulture.

Rad pozorišta, kao i odabir pozorišnih komada i obrazovanje zaposlenih, bili su pod uticajem tadašnje društvene i političke situacije. Kao najznačajniji događaj može se navesti adaptacija postojeće zgrade i sale u Ulici vojvode Mišića broj 4, čiji je završetak obeležen svečanom premijerom predstave „Rodoljupci” 1947. godine.

Pančevačko pozorište okupljalo je reditelje i glumce iz svih krajeva tadašnje zemlje. Najistaknutiji među rediteljima bili su Aleksandar Vereščagin, Dragomir Krančević, Jovan Putnik, Dušan Medaković. Scenografiju za najveći broj predstava uradio je Vladimir Rebezov. Glumački ansambl činili su istaknuti glumci među kojima treba pomenuti Radmilu Petrović, Ružu Krančević, Tomaniju Đuričko, Marka Jelića, Nikolu Mitića, Ljiljanu Rebezov, Radomira Šobotu, Ljiljanu Medaković, Živojina Miščevića, Žarka Kotrošana, Jelenu Trumić.Sastavni deo pozorišta činilo je Dečje pozorište „Žarko Zrenjanin”, koje je uspešno radilo pod vođstvom rediteljke Milene Jovanović. Okupljalo je decu školskog uzrasta i imalo posebne sekcije – Pionirsko i Lutkarsko pozorište.

Leave a Reply