Изложба „Историја виноградарства у Панчеву”

Изложба „Историја виноградарства у Панчеву” отворена је 5. новембра 2021, у просторијама Мађарског културно-уметничког друштва „Петефи Шандор”, Цара Лазара 19, Панчево.

Изложба представља увид у развој виноградарства на територији Панчева. У својој књизи „Историја града Панчева” Феликс Милекер наводи да су први виногради у граду подигнути 1718. године, но сам историјат узгајања винове лозе може се документовано пратити тек од краја XVIII века, кроз грађу фонда Магистрата муниципалног града Панчева. За потребе изложбе коришћена су документа управо овог, највреднијег фонда Историјског архива у Панчеву.

Хронолошки пратимо историјат панчевачких виноградара преко списа из 1796. године, који нам доноси најранији запис о винарима који нису у могућности да продају вишкове вина, и траже од Магистрата да им изађе у сусрет. Потом наилазимо на званичне дописе Генералне команде о прекомерном сађењу винове лозе и претварању ораница у засаде винограда, што се сматрало недопустивим, јер подстиче лењост и неморал. Средином XIX века кроз спискове свих лица који су власници винограда и за то плаћају порез можемо пратити и одређене знамените личности Панчева које су се бавиле виноградарством. Изложбу завршавамо с 1875. годином, када се у Панчеву појавила страшна пошаст филоксера, која је опустошила већину винограда не само у нашем граду него и шире.

Leave a Reply