ЖЕНЕ КАО АУТОРКЕ УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА ИЗ ЗБИРКЕ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА У ПАНЧЕВУ – КОНЗЕРВАЦИЈА ОДАБРАНИХ СЛИКА И ПРЕЗЕНТАЦИЈА КРОЗ ИЗЛОЖБЕНУ ПОСТАВКУ

Аутопортрет
База
Шаргина кућа

Историјски архив у Панчеву, поред тога што чува архивску грађу која је категорисана као покретно културно добро, у свом власништву има и велику колекцију уметничких дела: слика, цртежа, акварела, графика и скулптура које сведоче о великој и значајној уметничкој прошлости града Панчева и околине. Током прошле године Историјски архив у Панчеву је започео реализацију пројекта којим би се заштитила и очувала вредна уметничка дела.

У првој фази пројекта израђена је Историјско-уметничка анализа радова, а потом и конзервација одабраних слика панчевачких сликарки које су обележиле једно доба: Зоре Петровић, Ксеније Илијевић и Ларисе Владимировне Барановскаје Шрамченко. За почетак су успешно завршени конзерваторско-рестаураторски радови на три слике панчевачке сликарке и педагога Ксеније Илијевић, и то „Аутопортет”, „База” и „Шаргина кућа”. Пројекат је подржао и финансирао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Надамо се да ћемо и у наредном периоду наставити успешну сарадњу и завршити у потпуности пројекат очувања уметничких дела из збирке Историјског архива у Панчеву.

Leave a Reply